Eerder kon je al lezen dat een deel van de bomen die we samen met alle Bunzl Nederland werkmaatschappijen planten in de Boliviaanse Andes geplant worden. Om de droogte tegen te gaan, biodiversiteit te bevorderen en leefomstandigheden van lokale inheemse stammen te verbeteren. En we hebben weer mooi nieuws: een ander deel van de bomen zal dichtbij huis, namelijk in Leersum worden geplant! Wat dit project inhoudt, waarom het zo belangrijk is en hoe ver we al zijn bij het behalen van ons doel, lees je hier.

Bomen planten in Nederland

Overal op de wereld hebben we meer bomen nodig, ook in Nederland. Dit maakt zelfs onderdeel uit van het Klimaatakkoord. De Bosstrategie die hieruit voortkwam is gericht op het aanplanten van 37.000 hectare nieuw bos in Nederland in 2030, met een tweeledig doel: Enerzijds het versterken van CO2-vastlegging in bomen, anderzijds het versterken van de biodiversiteit in bossen. We dragen maar al te graag ons steentje bij aan het behalen van deze doelen.

Naast de voordelen op gebied van CO2-vastlegging en biodiversiteit, biedt het aanplanten van bossen ook betere leefomstandigheden. Denk aan banen voor het aanplanten en onderhouden van de bossen, maar ook het hebben van een fijne plek waar jij je in de natuur kunt wanen, er met de kinderen op uit kunt of een mooie wandeling met de hond te maken.

Wat gaat er precies gebeuren in Leersum?

In het nabij Utrecht gelegen Leersum zijn de afgelopen jaren veel boom- en struiksoorten verdwenen. Misschien herinner je je het extreme weer in juni vorig jaar nog, waarbij in Leersum duizenden bomen omwaaiden. Een explosieve situatie, zo berichtte onder andere de NOS. En ook ten behoeve van landbouw verdwenen er bomen. Met de aanplant van nieuwe bomen in 2022 en 2023 brengen we het leefgebied van verschillende planten en dieren weer terug. Dit gaan we doen op plekken die de overgang vormen tussen de zanderige Utrechtse Heuvelrug en het kleiige polder- en rivierenlandschap.

Trees for All en United Packaging Forest gaan hier verschillende inheemse boom- en struikensoorten planten, die van oudsher al in Nederland voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de zwarte els, zachte berk, gladde iep, schietwilg, sleedoorn en meidoorn. In totaal maar liefst 24.000, goed voor 6 hectare nieuw bos (dit staat gelijk aan bijna 9 voetbalvelden)!

Door diverse bomen en struiken aan te planten die goed gedijen in het Nederlandse klimaat, is het bos goed bestand tegen droogte, ziektes en plagen en is het bos toekomstbestendig. Ook trekt het diverse bos veel verschillende planten en dieren aan. Denk aan vogels, zoogdieren, schimmels en insecten zoals bijen en vlinders. En die hebben we weer nodig voor de bestuiving van onze planten en bloemen.

Bunzl plant een bos aan bomen: zo staan we ervoor

In maart dit jaar kondigden we aan de komende twee jaar zoveel mogelijk bomen te gaan planten met alle werkmaatschappijen samen. Dit doen we samen met partners Trees forAll en United Packaging Forest. En we zijn goed op dreef! Zo doneerden Allshoes een deel van de omzet vanwaterproof laarzen, Quality Services en De Ridder BV na gunning van een aanbesteding, konden er op verschillende personeelsevenementen bomen ‘verdiend’ worden en planten verschillende werkmaatschappijen bomen voor iedere nieuwe werknemer.

Zodoende staat de teller in totaal al op 956 bomen! Dat bos van 1.000 bomen komt nu dus al heel dichtbij, maar daar stoppen we natuurlijk niet: wij gaan samen voor zoveel mogelijk bomen en bossen. Blijf op de hoogte van dit project via deze website en het LinkedIn kanaal van Bunzl Nederland!