Meer dan 150 jaar ondernemerschap

De oorsprong in 1854

Hoewel het bedrijf dat nu bekend staat als Bunzl plc pas in 1940 werd opgericht, dankt het zijn oorsprong aan Moritz Bunzl, die in 1854 een fourniturenbedrijf registreerde in Bratislava, nu de hoofdstad van Slowakije, onder de naam Emanuel Biach's Eidam. Zijn drie zonen, Max, Ludwig en Julius, veranderden de naam van het bedrijf in Bunzl & Biach AG en verhuisde in 1883 het hoofdkantoor naar Wenen. In 1888 begonnen ze met de productie in Oostenrijk, eerst bij Ortmann en daarna bij de papierfabriek Wattens.

In 1938 emigreerde de familie Bunzl als gevolg van de politieke onrust in Oostenrijk. Terwijl sommigen verhuisden naar de VS en Zwitserland, vestigden de meesten Bunzl familieleden zich in Engeland, waar ze gedwongen waren de controle over Bunzl & Biach AG uit handen te geven.

Van oprichting in 1940 tot 1980

In 1940 vormden nieuwe generatie familieleden Martin, Hugo en George Bunzl met een lening van £ 5.000 van de bank Tissue Papers Limited, het bedrijf dat nu Bunzl plc heet, om papier en papierproducten te vervaardigen.

In 1946 kwam het van origine Oostenrijkse bedrijf terug in handen van de familie Bunzl en werden de producten voortaan wereldwijd gedistribueerd, waarmee de basis werd gelegd voor Bunzl’s internationale groei. Begin jaren zestig groeide het bedrijf snel en tegen het einde van het decennium bezat het bedrijf 16 dochterondernemingen en geassocieerde ondernemingen.

In de jaren zeventig piekte de vraag naar papier en daarmee zakte de prijs. In reactie op deze marktbeweging probeerde Bunzl de dalende winsten te vervangen door te diversifiëren naar computerdiensten, plakband en kunststoffen. Helaas was het daarin niet bijzonder succesvol.

Van 1981 tot 1990

Bij een koerswijziging werd besloten om Bunzl & Biach AG samen met haar Oostenrijkse papierfabrieken te verkopen. In de eerste helft van de jaren tachtig steeg de winst toen het bedrijf diversifieerde in kunststoffen, verpakking, distributie en industriële producten.

In deze periode werden de zaden gezaaid voor toekomstig succes toen de eerste stappen werden gezet in de distributie van plastic en papieren wegwerpartikelen in de VS, te beginnen met de overname van Jersey Paper in 1981. Echter, terwijl dit Amerikaanse distributiebedrijf winstgevend groeide, had verdere diversificatie in de komende vijf jaar zeer gemengde resultaten.Het bedrijf trok zich terug uit een aantal mislukte ondernemingen, waaronder transport in het VK en voedseldistributie in de VS. Ook moesten leningen worden verminderd door een aantal bedrijven te verkopen, waaronder enkele, zoals elektrische distributie en grafische kunsten, die pas onlangs waren verworven.

Moritz Bunzl, de man waar de Bunzl geschiedenis mee begon

1991-2000

In het begin van de jaren negentig werd de kracht van het bedrijf hersteld en werd de uitbreiding hervat met meer focus. De distributieactiviteiten in de VS, die met succes waren blijven groeien, evolueerde naar het leveren van een reeks wegwerpproducten, vaak op een volledig uitbestede basis, en groeide naar door naar  Noord-Amerika, Australië en, sinds 1993, een groot deel van Europa. In 1998 heeft deze activiteit, tegen die tijd Bunzl's grootste en meest succesvolle bedrijfsonderdeel, omgedoopt tot Outsourcing Services, gevestigd in Nederland en vandaag de dag bekend als Bunzl Foodservice, gevestigd in Nederland.

Ondertussen werden minder succesvolle bedrijven met minder potentieel afgestoten terwijl Bunzl evolueerde naar een meer gefocuste groep. Bunzl weerspiegelde zijn evolutie naar outsourcing en zijn toenemende servicegerichtheid en verhuisde van de papier- en verpakkingssector van de London Stock Exchange naar de ondersteunende diensten sector in december 1998.

2001-heden

In juli 2002, vond de definitieve breuk met de papierindustrie plaats toen de Britse fijnpapierdistributie werd verkocht. Met deze verwijdering kwam er een einde aan Bunzl's deelname aan het maken, verwerken, distribueren en verhandelen van papier, bouwmaterialen en voedsel en wordt de basis gelegd voor het huidige succes van Bunzl.
Het business model biedt onze klanten significante voordelen door het aanbod van outsourcing oplossingen en distributiediensten die er voor zorgen dat zij de verborgen kosten in de sourcing en distributie van niet-handelsgoederen kunnen reduceren of elimineren.

Frank van Zanten, huidige CEO van Bunzl Plc

Bunzl vierde zijn 50ste jaar als beursgenoteerd bedrijf aan de London Stock Exchange in juni 2007 en breidt in 2008 uit naar Zuid-Amerika met een overname in Brazilië.

Vanaf 2011 blijft Bunzl werkmaatschappijen toevoegen aan de groep en ontwikkelt zich door een combinatie van organische groei en acquisitiegroei. In 2012 groeit Bunzl met name in Zuid-Amerika met overnames in Chili, Peru, Argentinië en Colombia.

Vandaag de dag is Bunzl actief in 32 landen wereldwijd in de sectoren Foodservice, Grocery, Healthcare, Safety, Cleaning & Hygiene en Retail.

Historie Bunzl Nederland

Met de overname van Hopa Disposables te Amsterdam, zet Bunzl in 1993 voet op Europese grond.
Daarmee komt ook Frank van Zanten, de huidige CEO van Bunzl Plc. in de Bunzl familie terecht. Frank is op dat moment namelijk werkzaam bij Hopa Disposables. De naam wordt veranderd naar Bunzl Foodservice.

In 2005 wordt het Arnhemse Gelpa Verpakkingen overgenomen. Ook deze organisatie verandert van naam en kennen we vandaag de dag als Bunzl Retail & Industry. De daarop volgende decennia worden er met enige regelmaat acquisities gedaan. Vandaag de dag heeft Bunzl Nederlands 8 werkmaatschappijen met 10 merken en locaties.arrow_back arrow_forward