Bunzl is een gespecialiseerde internationale distributie- en servicegroep met vestigingen in meer dan 30 landen. Bunzl is al vele jaren een wereldleider in de distributie van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en heeft tijdens de pandemie PBM van hoge kwaliteit tegen concurrerende prijzen aan vele regeringen en instellingen wereldwijd geleverd.

Naar aanleiding van een verzoek van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij het uitbreken van de Covid-19 pandemie begin 2020, heeft Bunzl op zeer korte termijn en kosteloos drie inkopers beschikbaar gesteld om het LCH te helpen bij het kopen van essentiële PBM. Gedurende deze periode waren er aanzienlijke tekorten aan PBM vanwege de enorme vraag. Veel regeringen en particuliere bedrijven probeerden wanhopig betrouwbare bronnen te vinden in een chaotische markt. De inkopers van Bunzl identificeerden geschikte leveranciers en onderhandelden vervolgens namens het LCH over volumes, prijzen en levertijden. Naar aanleiding daarvan werden bestellingen rechtstreeks door het LCH bij deze leveranciers geplaatst. Bunzl droeg in dit opzicht dus geen transactierisico en leverde alleen de middelen, kennis, expertise en een netwerk als een belangrijke speler op dit gebied.

Bunzl had ermee ingestemd om deze dienst kosteloos te verlenen om het LCH te helpen bij de aanschaf van PBM in een tijd van nationale nood. De inkopers zijn aanvankelijk commissies met leveranciers overeengekomen over een aantal transacties, zoals ze gewoon waren te doen in de normale commerciële praktijk. Zodra het management van Bunzl hiervan op de hoogte werd gesteld, zijn deze commissies stopgezet en teruggedraaid.

Bunzl stelde vervolgens Deloitte aan als onafhankelijk forensisch expert om te verifiëren dat alle commissies inderdaad waren geïdentificeerd en teruggedraaid. Het rapport van Deloitte van december 2020 bevestigde dat Bunzl geen winst heeft gemaakt. Bovendien hebben de onafhankelijke rapporten die - in opdracht van het ministerie – zijn opgesteld door Grand Thornton en EBBEN, ook aangetoond dat er geen verdere commissies zijn geïdentificeerd en dat Bunzl het LCH aanzienlijke besparingen heeft opgeleverd met betrekking tot de transacties waarover onze inkopers hebben onderhandeld. De detachering van drie inkopers bij het LCH was onderdeel van de bijdrage van Bunzl ter ondersteuning van de Covid-19-respons in Nederland en stond los van de normale commerciële activiteiten van Bunzl.

Bunzl is een van 's werelds grootste leveranciers van PBM en was ook commercieel een belangrijke leverancier van PBM aan Nederland. In deze context zijn aan Bunzl, na de interne goedkeuringsprocedures van het LCH, vijf contracten gegund voor de levering van gezichtsmaskers en wegwerphandschoenen aan het LCH. De prijzen van Bunzl zorgden voor aanzienlijke besparingen voor het LCH in vergelijking met de verwachte en maximale prijzen die het LCH op dat moment bereid was te betalen.

Bunzl is trots op de geleverde bijdrage aan het LCH in tijden van crisis en dat zij in staat was om tijdig hoogwaardige PBM voor de Nederlandse zorgsector te leveren tegen zeer concurrerende prijzen. Dit deed zij zowel rechtstreeks als leverancier van het LCH, als via de werkzaamheden van de inkopers die zij bij het LCH heeft gedetacheerd. De onafhankelijke onderzoeken van het ministerie hebben de waardevolle bijdrage van Bunzl aan het LCH en de aanzienlijke besparingen die Bunzl in deze moeilijke tijden voor de Nederlandse overheid heeft opgeleverd, aangetoond.