Jaarlijks verliezen we op aarde ruim 10 miljard bomen. Terwijl we die bomen juist zo hard nodig hebben voor een leefbaar klimaat, biodiversiteit en zuurstof, schone lucht, voedsel, bescherming, verkoeling en water. Daarom gaat Bunzl Nederland de komende jaren bomen planten, samen met United Packaging Forest en Trees for All. Lees snel verder om erachter te komen wat dit allemaal inhoudt en waarom dit zo belangrijk is.

Waarom United Packaging Forest?

Bunzl is groot in verpakkingen en als handelsbedrijf zijn we natuurlijk ook zelf groot verbruiker van verpakkingen. Verpakkingen zijn noodzakelijk voor een leefbare wereld: ze zorgen voor minder voedselverspilling en maken efficiënt transport van producten mogelijk. Tegelijkertijd is het niet de bedoeling dat verpakkingen blijven rondzwerven en is verantwoord materiaalgebruik belangrijk: voor verpakkingen worden kostbare grondstoffen gebruikt.

United Packaging Forest is een groep van bedrijven uit de verpakkingswereld die het milieu en onze leefomgeving een warm hart toedragen. Bunzl maakt hier nu ook onderdeel van uit. “Het is mooi om vanuit een samenwerking binnen de verpakkingswereld onze verantwoordelijkheid te nemen en onze ketenpartners hierin mee te kunnen nemen. Of het nu klanten, leveranciers of andere relaties zijn. Zo kunnen we samen écht een verschil maken”, legt Joost Lip, Sustainability Manager bij Bunzl Nederland, uit.

Een goede start: Bunzl plant 200 bomen

Het doel van deze samenwerking is het aanplanten van zoveel mogelijk bomen. Door dit te doen, kunnen we klimaatverandering tegengaan, biodiversiteit herstellen en bijdragen aan gezonde leefomstandigheden. Het planten van bomen heeft namelijk een veel bredere impact op mens, dier en milieu dan slechts het afvangen van CO2. Om een goede start te maken heeft Bunzl Nederland twee keer honderd bomen laten planten. En dit is pas het begin!

"Geen goed doel, maar een noodzakelijk doel”

De bomen die we via United Packaging Forest planten, worden gerealiseerd door Trees for All. Trees for All geeft aan dat het planten van bomen “geen goed doel, maar een noodzakelijk doel” is. Want zonder bomen geen leven. Voor iedere boom die we in Nederland laten planten, wordt er ook eentje ergens anders op de wereld geplant. Dit kan gaan om het aanplanten van nieuwe bossen, bosherstel, herbebossing en het herstel van natuurlijke ecosystemen. Altijd samen met de lokale bevolking, wat de werkgelegenheid ter plaatse bevordert. De nieuw geplante bomen worden in ieder geval 30 jaar en in Nederland zelfs 50 jaar beschermd.

Waarom is bomen planten zo belangrijk? Jaarlijks verliezen we wereldwijd ruim 10 miljard bomen. En de consequenties zijn niet mals: droogte, klimaatverandering, armoede, voedselgebrek en natuurrampen zijn directe gevolgen van de ontbossing van de aarde.   Het aanplanten van bossen heeft een positieve impact op drie hoofdzaken:

1.       Het klimaat. Bomen zorgen voor minder CO2 in de atmosfeer, verkoeling en waterregulering. Er zijn heel veel meer bomen nodig om klimaatverandering effectief tegen te gaan. Wist je dat bomen in Nederland per hectare bos jaarlijks gemiddeld zo'n 4,6 ton CO2 afvangen? Na de eerste 10 jaar is dit zelfs 9,1 ton CO2 per jaar.

2.       De biodiversiteit. Veel dieren, planten en insecten zijn afhankelijk van onze bossen. Door bossen met verschillende boomsoorten aan te planten kunnen we de biodiversiteit herstellen, in stand houden of zelfs laten opleven.

3.       Leefomstandigheden. Dankzij bomen kunnen we schone lucht inademen, de natuur in om te ontspannen en bomen voorzien ons tevens van grondstoffen voor voedsel en medicatie. Door het aanplanten van bomen in ontwikkelingslanden door de lokale bevolking wordt werkgelegenheid gecreëerd tegen een beter inkomen.

Meer informatie?

Bekijk voor meer informatie over het planten van bomen en de werkwijze van onze partners zeker even de websites van United Packaging Forest en Trees for All. We verwachten de komende tijd nog veel leuk nieuws te kunnen delen omtrent deze actie. Houd onze website en LinkedIn-pagina daarom ook goed in de gaten!